Мрачни витез (2008)


Мрачни витез (енгл. The Dark Knight) је филм из 2008. године о суперхероју. Режирао, продуцирао и делом га је написао Кристофер Нолан. Заснован је на Бетмену, лику Ди-Си Комикса и наставак је филма из 2005, Бетмен почиње. Други је део Ноланове триологије о Бетмену. Кристијан Бејл се поново појављује као Брус Вејн односно Бетмен заједно са Мајклом Кејном(Алфред Пениворт), Гаријем Олдманом (Џејмс Гордон) и Морганом Фриманом (Луцијус Фокс). У филмској серији премијерно се појављује лик Харвија Дента (Арон Екхарт), новоизабраног окружног тужиоца Готама који се придружује Бетмену и полицији са циљем да се обрачуна са надолазећом опасношћу изазваном ликом који себе називам Џокером (Хит Леџер).

Ноланова инспирација били су стрипови са Џокером, нарочито онај из 1940. у којем се први пут појавио као и серијал из 1996, „Дуга Ноћ вештица“ која објашњава порекло лика Дволичног. Надимак Мрачни витез први пут се наденуо Бетмену у причи коју је написао Бил Фингер а зове се „Бетмен бр. 1“ из 1940. Филм Мрачни витез је примарно сниман у Чикагу као и на другим локацијама у Америци, Уједињеном Краљевству и у Хонг Конгу. Нолан је користио Ајмаксову камеру да би снимио одређене сцене укључујући и прву у којој се појављује Џокер. Двадесетдругог јануара 2008, неколико месеци након што је завршио са снимањем и шест месеци пре изласка филма, Хит Леџер је умро услед предозирања лековима што је узроковало интензивну пажњу медија као и обожавалаца. Компанија Ворнер је првобитно организовала кампању на интернету преко промовитних веб страница и реклама које наглашавају кадрове Џокера да би након Леџерове смрти променила кампању.

Мрачни витез је изашао 16. јула 2008. у Аустралији, два дана касније у Северној Америци а у Уједињеном Краљевству 24. јула. Сматран једним од најбољих филмова деценије као и једним од најбољим филмова о суперхероју од стране филмских критичара, веома је позитивно оцењен и поставио је бројне рекорд током приказивања у биоскипима. Са преко милијарду долара заузео је седамнаесто место свих времена по заради на благајанама. Номинован је са осам Оскара да би освојио два од којих је један припао постхумно Леџеру за најбољу споредну улогу. Успон Мрачног витеза, последњи филм у триологији, изашао је 20. јула 2012. 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a commentDodaj komentar

Zapamti me